2 Mart 2007

DSİ 21.BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜNE DİLEKÇE YAZDIK

Sayın Halil İbrahim İNDAP
DSİ XXI. Bölge Müdürü,
AYDIN

Sayın Müdür,

Aydın İlinin ve Büyük Menderes Nehri Havzasının doğal kaynaklarının entegre ve bilimsel yöntemlerle yönetilmesini teşvik ve kamuoyunda bu konudaki bilgi ve görüş alışverişini artırmak amacıyla AYDIN VE BÜYÜK MENDERES PLATFORMU 'nu kurmuş bulunuyoruz.

Platformumuz, konu hakkındaki bilgi ve görüş alışverişini sağlamak üzere, ilk olarak bir tartışma forumunu http://buyukmenderes.blogspot.com/adresinde oluşturmuş bulunmaktadır.

İkinci iş olarak, Platformumuz konu hakkında bugüne kadar yapılmış olan en kapsamlı ve en önemli çalışma olan "Avrupa Su Çerçeve Direktifi'nin Türkiye'de Uygulanması Projesinin" el kitabına, uygulamacı şirket olan Grontmij firması vasıtasıyla ulaşmış ve incelemiştir.

El kitabında ve ilgili planlarda, Büyük Menderes Havzası su kaynaklarının karşı karşıya olduğu, kirlilik kaynakları dışında bir de "Büyük Menderes Nehri'nin ağır şekilde değiştirilmiş su kütlesi olduğu " ve " asla iyi ekolojik duruma gelemeyeceği" tespit edilmiş ve bu durumun sebeplerinden birisi olarak da "Nehirde yapılan kanallamanın ekolojiyi tamamen etkilemiş olduğu " belirtilmiştir.

Buna karşın, Bölge Müdürlüğünce proje sırasında ve sonrasında da "ıslah çalışması" adı altında Nehrin kanallamasına devam edilmiştir. Bundan sonra da bu uygulamanın sürdürüleceği anlaşılmaktadır. Ayrıca Bölge Müdürlüğünüzün uygulamaları nedeniyle, banaz Çayı, Hamam Çayı, Çürüksu, Dandalaz Çayı ve Akçay'ın da ağır şekilde değiştirilmiş su kütlesi kapsamına girdiği görülmektedir.

Yaklaşık 454 bin Euro fon kaynağı harcanarak yapılmış olan Proje'nin bu anlamda amacına ulaşmadığı, hatta projede ulaşılan tespitlerin ve Su Çerçeve Direktifi kurallarının aksine hareket edildiği anlaşılmıştır. Halbuki Proje başlarken Sn Bölge Müdürümüz tarafından basına verilen demeçte "Bu kredinin alınıp projenin gerçekleşmesi halinden Menderes'in suyu tekrar içilir hale gelecek" demiştir. (Yeni Asır Gazetesi 2 Kasım 2004 tarihli nüshası)

Sayın Müdür,

Büyük Menderes Nehrinin kirlilik açısından kontrolü ve risk yönetimi, mevzuatla Çevre ve Orman Bakanlığı birimlerinin görev ve yetki alanına girmektedir. Bu bakımdan, Büyük Menderes Havzasındaki sorunların tespitinde ve çözüm önerilerinde Bölge Müdürlüğümüzün sürekli "kirliliğe" atıfta bulunmasının yerinde bir yaklaşım olmadığını düşünüyoruz.

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, su yönetimi alanında görevli ve su kaynaklarımızın entegre yönetiminden sorumludur.

Havzamızın bundan sonra nasıl entegre yönetileceği ve kanallama çalışması ile yapılan tahribatın nasıl restore edileceği konusunda Bölge Müdürlüğünüzün görüşlerinin tarafımıza ulaştırılmasını arz ederiz.

AYDIN VE BÜYÜK MENDERES PLATFORMU

2 yorum:

Unknown dedi ki...

Hoppalaa,
Nereden çıktı şimdi bu platform?
İşlerimizi ne güzel pürüzsüz, eleştirisiz, muhalefetsiz, kafamıza göre, bildiğimiz gibi yürütüp gidiyorduk.
Artık hiç bir şey eskisi gibi olmayacak galiba.
Kadir ERCAN

Adsız dedi ki...

Tekrarda fayda var. Hiç bir şey eskisi gibi olmayacak.
Mehmet Ekizoğlu