18 Eylül 2009

CAN DAMARIM MENDERES

Sarayköylü Diş Hekimi İsmail AKMAN ve eşi Ziraat Mühendisi Cahide AKMAN “Can Damarım Büyük Menderes” sloganıyla, Büyük Menderes Nehri’nin kirliliğine dikkat çekmek için bisikletle Büyük Menderes Havzasında yolculuk yaptı.

Büyük Menderes Nehri’nin doğduğu, Afyonkarahisar'ın Dinar İlçesi Suçıkan mevkiinden yola çıkan Akman çifti, Denizli ilini geçtikten sonra Nazilli'de konakladılar.

Atça Beldesinde, Platformumuz kurucu üyelerinden, Belediye Başkanı Sayın Mustafa ÇINAR tarafından karşılanan çifte, Büyük Menderes Havzasının ilgili bölgesi hakkında bilgiler verildi. Yağış nedeniyle bir süre Atça'da dinlenen turcular, daha sonra Yenipazar İlçesine geçerek Büyük Menderes Köprüsünü geçtiler.

Yenipazar'da Kaymakam, Belediye Başkanı ve Platformumuz üyesi Sayın Yüsran ERDEN ve yine Platformumuz üyelerinden, Yenipazar Avcılık ve Atıcılık Spor Kulübü Başkanı Sayın Ali ALTINKAYA'nın da içinde bulunduğu bir heyet tarafından karşılanan bisikletçiler, Yenipazar İlçesinde Büyük Menderes Havzası sorunları ile ilgili yetkililerle görüş alışverişinde bulundular. Yenipazar'da aynı zamanda Aşağıdip Gölünü de ziyaret ederek bilgi alan çift, daha sonra turlarına Hamzabali ve Dalama istikametinden devam ettiler. Platformumuz üyesi ve Hamzabali Köyü muhtarı Sayın Suat MENDERES ile de görüşen bisikletçiler Baltaköy yolundan Aydın'a giderken Büyük Menderes Köprübaşında Aydın şehir merkezi arıtma tesisinden gelen atık suların döküldüğü noktada inceleme yaparak fotoğraflar çektiler.

Aydın'a gelişlerinde Aydın Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Tahir Olçum, Temizlik İşleri Müdürü Derya Tıkır, Platformumuz üyesi Ziraat Mühendisleri Odası Aydın Şubesi üyeleri, Aydın Ziraat Odası Sekreteri Zeki Sarıoğlu ile Tema Aydın Temsilcisi Mehmet Özdemir tarafından karşılanan çift, burada basına demeç verdi.

Demecinde "Büyük Menderes Havzasındaki kirliliğe dikkat çekmek için eşi ile birlikte böyle bir karar aldıklarını" belirten İsmail Akman, DOÇEV ve Büyük Menderes Platformu'nun desteği ile yola çıktıklarını ifade etti.

Akman, "Büyük Menderes bölgemizin can damarıdır. Ama son yıllarda gerek suyun azlığı gerekse kirlenme nedeniyle nehir artık insanların ihtiyaçlarını karşılayamaz hale geldi. Denizli bölgesinde jeotermal santrallerden çıkan yüksek oranda bor da Menderes'e katılıyor ve kirletiyor. Alt kesimlere indikçe kirlilik daha da artıyor. Biz de nehir yatağı ve havzadaki kirliliğe dikkat çekmek için yola çıktık. Umarım bu çabamız ilgililerin dikkatini çeker. Aslında turumuzu daha kısa sürede tamamlamayı planlıyorduk. Ancak yoğun yağış nedeniyle önemli bir zaman kaybı yaşadık." dedi.

Çift daha sonra sabah Aydın’dan yola çıktı. Koçarlı, Bağarası, Akçakaya, Pamukçular, Nalbantlar, Karacahayıt, Yeşilköy’den sonra Azap Gölü’ne ulaştılar. Burada Kuşadası EKODOSD Derneği tarafından bölgenin önemli sulakalanlarından Azap Gölü’nde karşılanan Akman çifti etkinliklerine Kuşadası Kafa mevkiinde, Büyük Menderes Nehri'nin denize ulaştığı yerde son verdi. Etkinlik, Büyük Menderes Platformu ve DOÇEV tarafından desteklendi.

Büyük Menderes Platformu olarak Sayın Cahide AKMAN ve Sayın İsmail AKMAN'a bu özverili etkinlikleri nedeniyle teşekkür ederiz. "Can Damarım Menderes" temalı bisiklet turu Havzada kamuoyu bilincine büyük katkı sağlamıştır. Aynı zamanda, Platformumuz, bu etkinliğe katkı sağlayan tüm kişi ve kuruluşlara teşekkür eder.











Hiç yorum yok: