16 Şubat 2010

ÜRETİCİLERİMİZE GEÇMİŞ OLSUN

Bilindiği gibi, geçtiğimiz günlerde Büyük Menderes Havzası ve çevresine yağan mevsimsel yağışlardan sonra Kemer Barajı başta olmak üzere bazı baraj ve su toplama rezervlerinden su salınması yoluna gidilmiştir.
Yağan yağışlarla birlikte barajlardan salınan suyun Büyük Menderes Nehri'ne ulaşması üzerine nehrin ıslah edilen gövdesi bu yükü taşıyamamış ve Akçay-Büyük Menderes birleşmesinden başlayarak Söke'ye değin tarımsal arazilerde taşkınlar yaşanmış ve bir çok yerleşim yerinde günlük hayat olumsuz etkilenmiştir.

Büyük Menderes Nehrinin ıslah edilen ve sedde inşa edilen kesimlerinde, taşınan su yükü nehir su seviyesini yükseltmiş ve seddeye rağmen tarımsal araziler sular altında kalmıştır. Sedde inşasından önce su seviyesinin düşmesi durumunda geri çekilme imkanı bulan taşkın sularının, bu defa seddeyi aşarak nehir yapısına geri dönme imkanı bulunmamaktadır. Doygunluğa ulaşmış olan toprak yapısının fazla suyu emmesinin de zaman alacağı düşünüldüğünde, özellikle buğday ekimi yapılan arazilerde suyun uzun süre kalmasından dolayı tarımsal zararlar oluşması kaçınılmaz görülmektedir.

Büyük Menderes Platformu olarak üreticilerimize geçmiş olsun diyoruz.

Son olayların havzamızda, taşkın riski yönetiminin ve su yönetiminin modern ilkelerinin hayata geçirilmesinin önemini bir kez daha gösterdiğini düşünüyoruz.

Büyük Menderes Platformu